Welcome, Guest. Please login or register.
May 10, 2008, 04:29:04 am
Home Help Search Login Register
News: Otworzone zostało pierwsze w INC targowisko, chętnych zapraszam tutaj.

+  Gra w przeglądarce Anioły i Demony
|-+  Polskie Forum
| |-+  Ogłoszenia Duszpasterskie
| | |-+  Mechanizm eventów - opis możliwości
« previous next »
Pages: [1] Go Down Print
Author Topic: Mechanizm eventów - opis możliwości  (Read 576 times)
Narrator
Administrator
Warrior

Voice of Creation

View Profile
« on: February 14, 2008, 03:42:52 pm »

Postanowiłem podzielić się informacjami odnośnie najnowszego potężnego narzędzia, które wciąż rozbudowujemy i dopracowujemy. Przede wszystkim wielu niecierpliwym i zawiedzionym długim oczekiwaniem chciałem opisać, w jaki sposób gra stanie się lepsza i będzie rozwijać szybciej dzięki temu "czemuś".

Całkiem niedawno pojawiła się bazowa wersja dosyć masywnego systemu autorstwa Zera, na którą długo czekaliśmy, którą długo zapowiadaliśmy i która obecnie jest testowana na skraju lasu Faggorn. Od razu widać, że działanie  w obrębie lokacji działa inaczej niż wcześniej. W pierwotnej wersji kodu gry odpowiedzialnego za eksplorację możliwa była tylko jedna akcja - po prostu zwiedzanie danego miejsca z szansą na różne rzeczy, czyli spotkanie potwora, znalezienie skarbu, wejście w pułapkę.

Co nam nie odpowiadało? To, że wszystko było dosyć sztywno zaszyte w kodzie, wszelka nawet najmniejsza modyfikacja była problematyczna i wymagała planowania i wielokrotnych przemyśleń. Ponadto nieco nudne byłoby ustawianie ciągle tych samych wydarzeń w różnych miejscach, wszędzie tylko trio składające się z walki, pułapki i skarbu.

Obecnie gracz ma szansę zadecydować, czy chce więcej walczyć, szukać skarbów, czy zbierać określone surowce. Wszystkie wydarzenia i akcje możemy szybko modyfikować i szansa na każdy przedmiot, pułapkę, czy potwora może być dostosowana z dokładnością do 0.000001% (poważnie). W każdej chwili możemy coś zmienić, dodać lub usunąć w obrębie każdej akcji i miejsca. Wcześniej nie dało się znaleźć kilku różnych przedmiotów lub kilku potworów na raz, teraz się da. Nie dało się równocześnie znaleźć przedmiotu i zostać zaatakowanym, jest to możliwe.

Ktoś zaraz powie - przecież dalej są tylko potwory, przedmioty i pułapki. Owszem, teraz tak. Sprawa wygląda następująco. Przerabiamy istniejące lokacje stosując tam nowy system, a równocześnie wprowadzamy nowe funkcje, w tym drobne wydarzenia urozmaicające grę w każdej lokacji, jak i losowe wydarzenia, na które gracz będzie mógł mieć wpływ - zadecydować, czy chce coś zrobić wobec zaistniałej okoliczności, czy nie. Będą questy, czyli zadania otrzymywane od postaci stworzonych przez nas (NPC), różne dziwne wydarzenia mające wpływ na postać. A co najważniejsze - dodawanie nowości jest dużo, dużo szybsze.

Jako ciekawostkę powiem też, że na tym silniku opierać się będą wszystkie akcje jakie mamy w grze, łącznie z treningiem i pracą - zawsze może wydarzyć się coś dziwnego, kontuzja przy treningu, wyjątkowo udany trening, spotkanie kogoś na siłowni czy basenie.

Kolejna ciekawostka - zaklęcia systemu magii będą również na tym mechanizmie oparte, dzięki czemu magia nie będzie kolejną bronią i wprowadzi dużo więcej niż tylko inną metodę zadawania obrażeń. Magia będzie miała zastosowanie w różnych sytuacjach, a w trakcie walki będzie mogła przedziwnymi metodami zmieniać bieg wydarzeń. Oczywiście zadawanie obrażeń to też żaden problem.

Podsumowując całą moją wypowiedź - mechanizm eventów to bardzo ważne usprawnienie, które ma wielki wpływ na rozwój całej gry. Kończymy pewien ważny etap w rozwoju gry i gdy wreszcie się to uda, wiele rzeczy będzie nie do poznania, pozytywnie oczywiście.

Zachęcam do testowania wszystkich miejsc, w których udostępniamy stopniowo kolejne nowe funkcje i wypowiadania się na forum.
« Last Edit: February 14, 2008, 04:12:35 pm by Narrator » Logged

Przycisk "MODIFY" w górnym prawym rogu Twojego posta pozwala na zmianę lub dopisanie czegoś. Nie trzeba pisać jednego pod drugim!
likop
Veteran

666666 666666 666666
View Profile Email
« Reply #1 on: February 14, 2008, 06:17:52 pm »

No pięknie.
Robi wrażenie Smiley.
Żaden przeglądarkowy RPG tego nie ma...
Szczerze: To wielki krok. Teraz tylko alchemia i będzie pięknie...
eee.. nie wiem co napisać Sad. To jest za dobre.

likop:Czy ja jestem botem ?
Mazzieh:
[22:56] Przykro mi to mowic, ale tak.
[22:56] I co gorsza
[22:56] jestes zasilany grzybami.
O.0.
SZUKAM RTCW!!! RTCW POSZUKIWANE!

Oto co sądzę o nakutasie!
Helios
Veteran

View Profile Email
« Reply #2 on: February 14, 2008, 06:56:02 pm »

O raju! Przyznam się, że zaczynałem walczyć z myślą, że ta gra mi się znudziła. Ale to jest właśnie to, czego mi brakowało

Mimo, że wywodzie się z chłopskiej rodziny to me imię od początku wywodzono z nieba i jakoś tak wypadło, że się tu znalazłem. A jak to z przypadkami bywa, raz są szczęśliwe, raz nie. Tak jak samo, jak moje wypowiedzi.
Narrator
Administrator
Warrior

Voice of Creation

View Profile
« Reply #3 on: February 14, 2008, 08:22:51 pm »

To jest tak... można dodawać co chwilę coś nowego, chwalić się, pisać o tym newsy itd. Ale to będzie proste, znudzi się po kilku godzinach i koniec. Nie widzimy sensu w zasypywaniu graczy cukierkami i pierdołami. Lepiej zrobić coś, co zajmie więcej czasu, ale będzie porządne i da możliwości, coś co da się rozbudowywać w nieskończoność. Dlatego właśnie zrobiliśmy sobie taką "bazę" pod kolejne rzeczy.

Bardzo mi przykro, że jeszcze nie pojawiły się dawno zapowiedziane nowe lokacje, ale wiem, że to wyjdzie im na dobre, ponieważ gdy już się pojawią, będą właśnie w tej eventowej wersji.

Las Faggorn to taki nasz poligon, gdy wszystko będzie hulać, a tu przyda się Wasza pomoc, granie, wyłapywanie ewentualnych bubli, zacznie się cholernie szybki rozwój.

Przycisk "MODIFY" w górnym prawym rogu Twojego posta pozwala na zmianę lub dopisanie czegoś. Nie trzeba pisać jednego pod drugim!
Helios
Veteran

View Profile Email
« Reply #4 on: February 15, 2008, 12:36:11 pm »

Tak??? A to jak Szanowny Narrator nazwie aktualny? Bo ja myślałem, że właśnie taki rozwój przechodzimy.

Mimo, że wywodzie się z chłopskiej rodziny to me imię od początku wywodzono z nieba i jakoś tak wypadło, że się tu znalazłem. A jak to z przypadkami bywa, raz są szczęśliwe, raz nie. Tak jak samo, jak moje wypowiedzi.
Narrator
Administrator
Warrior

Voice of Creation

View Profile
« Reply #5 on: February 15, 2008, 03:17:31 pm »

Jeśli o mnie chodzi... sądzę, że obecnie zmiany nie przebiegają tak szybko, jak się rzeczywiście da.  Grin

likop
Veteran

666666 666666 666666
View Profile Email
« Reply #6 on: February 15, 2008, 03:49:35 pm »

Oni przechodzą w kwartał to, w co Przeglądarkowe RPG typu: Gladiatus, bitefight itd. będą przechodzić przez następne 3-4 lata... Chyba że wolą zostać takie jakie są Smiley.

likop:Czy ja jestem botem ?
Mazzieh:
[22:56] Przykro mi to mowic, ale tak.
[22:56] I co gorsza
[22:56] jestes zasilany grzybami.
O.0.
SZUKAM RTCW!!! RTCW POSZUKIWANE!

Oto co sądzę o nakutasie!
alakhaine
Administrator
Veteran

View Profile
« Reply #7 on: February 15, 2008, 04:14:33 pm »

ciekawe, czy Zero czyta forum. jesli tak, to bedzie zaskoczony informacja, ze mechanizm eventow to jego pomysl...  Tongue
Aemael
Newcomer

View Profile
« Reply #8 on: February 15, 2008, 05:25:55 pm »

Ale będzie miał przyjemną niespodziankę... Tongue
Likop, urwać ci łeb to mało. Nie napiszę, czemu, ale żeby nie było offtopu: chodzi mi o post w tym temacie.
A ze zmian się i tak będzie można lepiej cieszyć po feriach  Grin
Narrator
Administrator
Warrior

Voice of Creation

View Profile
« Reply #9 on: February 20, 2008, 01:59:11 am »

ciekawe, czy Zero czyta forum. jesli tak, to bedzie zaskoczony informacja, ze mechanizm eventow to jego pomysl...  Tongue
Pomysł w 100% Twój, napisałem kto go realizował Tongue

zero700
Administrator
Journeyman

funK is the law.

View Profile WWW
« Reply #10 on: February 24, 2008, 04:21:16 pm »

No to teraz ja pojadę po wazelnie.. przesz wszyscyśmy to w pocie czoła realizowali  Grin

This signature is presended in funK (where available)
[funK]Innominecredimus proud developer.[/funK]
Pages: [1] Go Up Print 
« previous next »
Jump to:  

Login with username, password and session length